Przepis: Zimna płyta
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przyrządzić Zimna płyta?
Wędliny w plastrach wg uznania układać na paterze na liściach zielonej sałaty, pomidory umyte, pokroić w ćwiartki, a sery w grubsze plastry lub ćwiartki. Jajka ugotować i obrać ze skorupek. Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę, dodać pokrojoną drobniutko cebulę i chwilkę dusić na małym ogniu. Do smaku doprawić przyprawami. Jajka przepołowić na połowę /wzdłuż/, wydrążyć żółtka i posiekać je. Zmieszać żółtka z usmażonymi pieczarkami doprawić do smaku i faszerować białka. Wierzch polać majonezem. Układać na paterze z wędlinami. Całość udekorować np pomarańczą pokrojoną w plastry.