Przepis: Złote ciasto
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Złote ciasto?
Mirabelki umyć, osączyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.
Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.
Ucierać, aż masa będzie jednolita.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i delikatnie mieszając – połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.
Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25-30 min. Posypać cukrem pudrem.