Przepis: Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przyrządzić Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami?
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki i przekładamy do garnuszka. Wsypujemy cukier, goździki i zalewamy wodą. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Wtedy przekładamy owoce do miski, wyjmujemy goździki a owoce miksujemy za pomocą blendera. Przekładamy zmiksowaną masę z powrotem do rondla, wlewamy mleko, dodajemy cynamon i mieszamy.
Grzanki: Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, kładziemy kostki chleba, chwilę smażymy, wsypujemy cukier, pod koniec posypujemy grzanki mielonym cynamonem i dokładnie mieszamy.
Zupę wlewamy na talerze, posypujemy grzankami, cynamonem, połówkami orzechów i rodzynkami, dekorujemy kleksami śmietany.