Przepis: Zupa z pomidorów świeżych
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Jak przyrządzić Zupa z pomidorów świeżych?
Z oczyszczonych i starannie umytych warzyw i mięsa lub kości dogotować rosół lub esencjonalny wywar. Pomidory umyć, pokroić, rozgotować razem z cebulą i przetrzeć przez sito. Rosół przecedzić i połączyć z przetartymi pomidorami. Mąkę rozmieszać w śmietanie, połączyć z mlekiem i podprawić zupę mieszając do zagotowania. Doprawić zupę do smaku solą, cukrem i dodać pokrajany koperek. Podawać z ryżem na sypko, z lanymi kluskami, z makaronem krajanką, , a kto lubi z ziemniakami. W zimie można przyrządzić zupę z pomidorów mrożonych lub soku pomidorowego; smakuje wtedy, jak ze świeżych pomidorów. Możemy również zastąpić pomidory świeże koncentratem pomidorowym, ale najlepsza jest zupa z pomidorów świeżych i na rosole. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.