Przepis: Zupa z suszonych grzybów babci
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zupa z suszonych grzybów babci?
Grzyby umyć, namoczyć w wodzie i pozostawić na 1—2 godziny, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do rondla.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do warzyw, dodać 1/2 łyżki masła posolić, lekko poddusić.
Mieszać w trakcie duszenia, uważając, żeby się warzywa nie przypaliły.
Lekko podduszone należy zalać wrzącą wodą, ugotować wywar (gotować około 30 minut).
Ugotowany wywar z warzyw przecedzić i połączyć
z wywarem z grzybów.
Odcedzone grzyby pokroić na drobniutkie paski lub posiekać, wrzucić do zupy.
Warzywa ugotowane w wywarze wykorzystać do przyrządzenia sałatki.Zupę grzybową przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i zieloną pietruszkę.
Podawać z łazankami lub makaronem.
Czystą zupę grzybową można podawać również w filiżankach z pasztecikami albo diablotkami.