Przepis: Żeberka na ostro
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Żeberka na ostro?
Do moździerza wrzucić papryczki chilli, pieprz i sól, dodać czosnek i rozgnieść na lepką masę. Dodać skórkę startą z pomarańczy i limonki. Solidnie utrzeć. Dolać tyle oliwy, żeby powstała gęsta, pomarańczowa marynata. Natrzeć nią mięso i przykryć. Odstawić na godzinę do lodówki. Wstawić żeberka do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Danie powinno się piec przez godzinę aż miękkie i soczyste mięso będzie odchodziło od kości. Rozciąć pomarańcze oraz limonkę na pół i wycisnąć sok na mięso. Polać także miodem. Wstawić do piekarnika na kolejne 35 minut. W trakcie pieczenia należy je często polewać sosem, aż będzie chrupiące.