Składniki
Najważniejszą częścią każdej sałatki są składniki. Pamiętaj, że jakość składników ma ogromne znaczenie. Oto lista tego, co będziesz potrzebować:
- Różowa sałata masłowa
- Rukola
- Czerwona papryka
- Pomidory koktajlowe
- Ogórek
- Awokado
- Czerwona cebula
- Czerwone winogrona
- Orzechy włoskie
- Ser feta
Przygotowanie
1. Mycie i Krojenie Warzyw
- Oczyszczamy różową sałatę masłową i rukolę. Delikatnie osuszamy je.
- Czerwoną paprykę kroimy na cienkie paski.
- Pomidory koktajlowe kroimy na pół.
- Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
- Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki.
- Czerwone winogrona przekrawamy na pół.
- Orzechy włoskie drobno siekamy.
- Ser fetę kroimy w kostkę.
2. Składanie Sałatki
- W dużej misce łączymy różową sałatę masłową, rukolę i czerwoną paprykę.
- Dodajemy pomidory koktajlowe, ogórka, awokado, czerwoną cebulę i czerwone winogrona.
- Całość delikatnie mieszamy.
Sos Winegret
Nieodłącznym elementem sałatki jest sos winegret. Oto jak go przygotować:
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- Sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki łączymy w słoiczku i energicznie mieszamy. Sos winegret dodaje sałatce niezapomnianego smaku.
Serwowanie
Gotową sałatkę wykładamy na talerze i posypujemy orzechami włoskimi oraz serem fetą. Na koniec polewamy ją przygotowanym wcześniej sosem winegret.