Przepis na Ayran domowy

Składniki potrzebne do przepisu: Ayran domowy

  • >jogurt pełnotłusty 6 łyżek
  • woda 600 ml
  • sól morska do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Ayran domowy ?

    1-Wymieszać wodę z jogurtem.Ogólne proporcje to 2 łyżki jogurtu na szklankę wody.Proporcje jednak zależne są od upodobań.Można zrobić Aynan bardziej gęsty biorąc 3 łyżki jogurtu na szklankę wody.

    2-Dodać sól i intensywnie ubijać aż powstanie lekka pianka.

    3-Posiekać miętę i dodać go jogurtu.Odstawić do lodówki na dłuższy czas do schłodzenia.Przed podaniem odcedzić listki mięty.

    Oryginalnie mięty nie dodaje się do Ayranu ale to jest niewątpliwie ciekawy pomysł na upalne dni

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556