Składniki potrzebne do przepisu: Babka parzona
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Babka parzona ?
Zagotować mleko, zalać nim 1/3 porcji mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek. Migdały i skórkę pomarańczową oraz rodzynki pomieszać i oprószyć mąką.
2 formy do bab posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Kiedy mąka z mlekiem przestygnie dodać drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, mąkę, stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wsypać bakalie i wymieszać. Nałożyć do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto bardzo powoli rośnie.
Gdy podwoi swoją objętość piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Upieczone baby posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Takie wypieki – parzone zachowują długo świeżość.