Przepis na Babka parzona

Składniki potrzebne do przepisu: Babka parzona

  • cukier puder 1/2 szklanki
  • mleko 250 ml
  • sól 1 szczypta
  • drożdże 6 dag
  • cukier biały 15 dag
  • żółtka 5 szt
  • masło 10 dag
  • rodzynki 5 dag
  • >migdały w płatkach 5 dag
  • >skórka pomarańczowa 5 dag
  • >łuszcz do formy 5 dag
  • mąka 1 do formy
  • mąka 50 dag
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Babka parzona ?

    Zagotować mleko, zalać nim 1/3 porcji mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek. Migdały i skórkę pomarańczową oraz rodzynki pomieszać i oprószyć mąką.

    2 formy do bab posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Kiedy mąka z mlekiem przestygnie dodać drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli.

    Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, mąkę, stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wsypać bakalie i wymieszać. Nałożyć do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto bardzo powoli rośnie.

    Gdy podwoi swoją objętość piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Upieczone baby posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    Takie wypieki – parzone zachowują długo świeżość.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556