Przepis na Babka ponczowa z kokosem

Składniki potrzebne do przepisu: Babka ponczowa z kokosem

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 4 szt
  • masło 1/2 kostki
  • >drożdże instant 7 g
  • cukier 3 łyżki
  • wiórki kokosowe 3 3 = 6 łyżek
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Babka ponczowa z kokosem ?

    Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami oraz szczyptą soli. Dodajemy cukier oraz jajka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło oraz wiórka kokosowe. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem. Pozostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Pieczemy 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy babkę z formy. Z wody, cukru, cukru z wanilią lub rdzenia wanilii gotujemy gęsty syrop. Babkę nakłuwamy wykałaczką. Nasączamy syropem. Odstawiamy, by dobrze ostygła. Posypujemy 3 łyżkami wiórków kokosowych , a otwór napełniamy pokrojonymi owocami – jabłka, gruszki, maliny – skropionymi resztą syropu lub pozostawiamy bez owoców.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556