Przepis na Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim

Składniki potrzebne do przepisu: Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim

  • mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
  • mąka pszenna typ 650 350 g
  • >zakwas żytni 130 g
  • woda 300 ml
  • olej słonecznikowy 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • >słonecznik ziarna 100 g 2 x 50g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
    Czas przygotowania: 45 min.
    Czas pieczenia: 50 min.

     

    jak przyrządzić Chleb pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim ?

    Dokarmiony wcześniej zakwas mieszamy z wodą, olejem, solą, dodajemy obie mąki i połowę słonecznika (50g).

    Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przekładamy ciasto do małej formy (u mnie keksówka o dł. 20 cm) i posypujemy słonecznikiem.

    Przykrywamy i odstawiamy znowu na 2-3 godziny.

    Pieczemy 20 minut w 210 stopniach, zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 30 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556