Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto – babka orzechowo-kawowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Ciasto – babka orzechowo-kawowa ?
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni i zostawić do ostudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy – najlepiej z prawdziwą wanilią, kryształ, masło, jaja (jeśli duże to 4 a jeśli mniejsze to 5 szt), zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niej gładkie ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni c. Piekarnika i piec około 60 – 70 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 – 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody- zimnym naparem kawowym. Gdy ciasto jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.