Przepis na Ciasto „5 minut”

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto „5 minut”

  • mąka 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto „5 minut” ?

    [Opcjonalnie zamiast oleju można użyć przegotowanej wody – dla tych, którzy uważają na kalorie]

    Do żaroodpornego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a następnie mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Później dodajemy mleko oraz olej (lub wodę) i wszystko dokładnie mieszamy (powinno być dość płynne).

    Następnie wkładamy do mikrofalówki (ok. 1000W) na 3 minuty. Ciasto powinno ładnie urosnąć.

    Po wyjęciu z mikrofalówki i ostygnięciu gotowe do jedzenia.

    UWAGI:

    1.) naczynie musi być żaroodporne i odpowiednio duże, żeby ciasto się nam nie wylało;

    2.) ciasto wychodzi dość suche, nadaje się więc świetnie do podawania wraz z herbatą;

    3.) kakao można zastąpić np. cynamonem lub wanilią – sam przepis świetnie nadaje się do eksperymentów.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556