Przepis na Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem

  • jajka 5 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
    Czas przygotowania: 3 godz.

     

    jak przyrządzić Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem ?

    Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę wsadową posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia piec w 180 st c około 30 min. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, w poprzek. Dopasować do wolnej blaszki, blaszkę wyłożyć folią lub pergaminem, włożyć część ciasta, nasączyć. Wykonanie kremu:

    budyń ugotować w 1,5 szklance mleka, wcześniej do proszku dodać łyżkę kakao, dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu do masła, na końcu dodać mielone orzechy, i spirytus chwilkę jeszcze ucierać. Nasączone ciasto posmarować dżemem. Masę wyłożyć na dżem, przykryć drugą połową ciasta, spodem na wierzch, nasączyć. Polać polewą czekoladową, obficie posypać orzechami, odstawić w chłodne miejsce, na dwie godziny. Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556