Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto truskawkowe z delicjami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Ciasto truskawkowe z delicjami ?
Ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier ciągle ubijając. Następnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie, lecz bardzo dokładnie wszystko razem wymieszać. Wyląc ciasto na dużą blachę i piec około 30 minut w temperaturze 170*C.
Przygotować masę: z mleka, cukru oraz budyniu ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i galaretki.
Truskawki dokładnie umyć, osączyć, oszypułkowac, przekroić na pół lub jak są duże na ćwiartki. Galaretkę truskawkową przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, odstawić, aby stężała. Następnie ułożyć ciasto.
Sposób układania warstw ciasta:
-masa
-truskawki
-masa
-delicje
-tężejąca galaretka.