Składniki potrzebne do przepisu: Farsz do kapuśniaczków
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas smażenia: 15 min.
jak przyrządzić Farsz do kapuśniaczków ?
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (2-3 ziarna), można dodać kminku jeśli ktoś lubi.
Gotujemy około 20 minut, aby kapusta zmiękła. Odcedzamy (wodę na razie zachowujemy). Studzimy.
W międzyczasie myjemy pieczarki, kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. Odparowujemy.
Kapustę po wystudzeniu kroimy. Dorzucamy do odparowanych pieczarek. Smażymy chwilę razem.
Gdy farsz jest zbyt suchy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, w której gotowała się kapusta.
Doprawiamy czarnym mielonym pieprzem, przestudzonym farszem napełniamy kapuśniaczki.
Można go także użyć do pierogów (trzeba zmielić – łatwiej będzie lepić pierogi) lub krokietów.