Składniki potrzebne do przepisu: Łosoś w galarecie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Łosoś w galarecie ?
Filet z łososia pokroić na niedużą kostkę (2cm na 2cm).
Do garnka z z 1,2 l wody wrzucić marchewkę, wegetę i gotować aż będzie na w półmiękka. Następnie dodać pokrojonego łososia, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 4-5 minut na małym ogniu.
Uważać żeby marchewka się nie rozgotowała.
Wyjąć rybę i marchewkę.
Rybę wystudzić, a marchewkę pokroić w kostkę.
Następnie przygotować galaretkę.
Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić ja w 0.5 szklanki gorącego wywaru.
Resztę wywaru (ok.3.5 szkl, powinien być schłodzony) wlać do rondla dodać ocet i białka, wstawić na ogień i energicznie ubijać aż wytworzy się piana, podgrzewać aż do momentu wrzenia.
Po czym odstawić, zdjąć pianę, przecedzić dwa razy przez wilgotne płótno, dodać rozpuszczona żelatynę.
Do schłodzonych małych salaterek lub filiżanek wlać na dno trochę tężejącej galarety.
Kiedy zastygnie, włożyć pokrojoną marchewkę, groszek, łososia i pokrojone w plastry jajka, zalać resztą galarety.
Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z naczynek udekorować plasterkami cytryny i pietruszka.
Można podawać z sosem chrzanowym lub majonezem.