Składniki potrzebne do przepisu: Pączki z białą obwódką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Pączki z białą obwódką ?
1. Wszystkie skladniki muszą mieć jednakowa temp. (ok. 25*c-nigdy mniej niż 20*c)
2. Sekret udanego ciasta drożdżowego to wtłaczanie jak największej ilości powietrza na rożnych etapach przygotowywania
3. Drożdże i ciasto drożdżowe nie luba zmian temp.
4. Pokrusz drożdże w kubku i przesiej make do miski
5. Dodaj 5-6 łyżek maki do drożdży, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć gaza i odstawić w cieple, nieprzewiewne miejsce (30-35*c) do wyrośnięcia.
6. W tym czasie rozpuścić masło na wolnym ogniu w rondelku, wystudzić.
7. Mikserem utrzeć kogel-mogel z żółtek, całego jajka i reszty cukru. Cukier wsypać od razu i nie dosypywać w czasie ucierania bo to sprzyja przypalaniu w czasie smażenia.
8. Skórkę pomarańczową przelać wrzątkiem na sitku, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
9. Gdy zaczyn z drożdży powiększył podwójnie swoją objętość można wlać je do dołka zrobionego w mace. Ważne by nie zrobić tego za wcześnie gdy jest dopiero tylko zburzone lub za późno gdy zaczyna opadać. Idealny moment to gdy podwoiło objętość, powierzchnia jest prawie plaska a dopiero pod naciskiem palca samo się zapada.
10. Gdy mamy drożdże w dołku z maki dodać kogel mogel, prawie cale mleko, polowe alkoholu (alkohol zapobiega nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu w paczki w czasie smażenia), sparzona skórkę pomarańczową i posiekana łaskę wanilii.
11. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką a następnie zagniatać czystymi rekami. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nieco mleka i wyrabiać aż przestanie się kleić do rak i miski. Jeśli wciąż się klei dodać nieco maki.
12. Umyć ręce, nasmarować je masłem i znów zagnieść. Wlaź letnie mleko i wgnieść je w ciasto.
13. Uformować kule, przykryć w misce ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoja objętość.
14. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części. Jedną przykryć w misce i odstawić, druga rozwałkować na stolnicy (ważne!) lekko oprószonej maka, na grubość ok 1-1, 5 cm i wykrawać szklanka placuszki. Trzymając w dłoni na każdy placuszek ułożyć pół lyzeczki dżemu i zlepiać delikatnie by dżem nie wypływał.
15. Każdy paczek układać zlepieniem do dołu w odstępach (bo będą rosły) na pergaminie. Przykryć ściereczką i poczekać by wyrosły. Smażyć na tłuszczu który jeszcze nie dymi, w innym wypadku jest za gorący. Nie wkładać naraz za dużo pączków bo w trakcie smażenia wciąż nieco urosną.