Przepis na Pączki z białą obwódką

Składniki potrzebne do przepisu: Pączki z białą obwódką

  • >mąka tortowa lub krupczatka 1 kg
  • drożdże świeże 10 dag
  • żółtka 6-8 sztuk
  • jajko cale 1
  • cukier 10 dag
  • masło 10 dag
  • mleko 2 szklanki
  • >rum lub wódka lub spirytus 100 ml
  • sól szczypta
  • wanilia ewent. 0,5 ilask
  • aromat rumowy 2-3 krople
  • >skorka pomarańczowa otarta 1 szt
  • >dżem różany lub powidła na wypełnienia
  • smalec 1-1,5 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Pączki z białą obwódką ?

    1. Wszystkie skladniki muszą mieć jednakowa temp. (ok. 25*c-nigdy mniej niż 20*c)

    2. Sekret udanego ciasta drożdżowego to wtłaczanie jak największej ilości powietrza na rożnych etapach przygotowywania

    3. Drożdże i ciasto drożdżowe nie luba zmian temp.

    4. Pokrusz drożdże w kubku i przesiej make do miski

    5. Dodaj 5-6 łyżek maki do drożdży, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć gaza i odstawić w cieple, nieprzewiewne miejsce (30-35*c) do wyrośnięcia.

    6. W tym czasie rozpuścić masło na wolnym ogniu w rondelku, wystudzić.

    7. Mikserem utrzeć kogel-mogel z żółtek, całego jajka i reszty cukru. Cukier wsypać od razu i nie dosypywać w czasie ucierania bo to sprzyja przypalaniu w czasie smażenia.

    8. Skórkę pomarańczową przelać wrzątkiem na sitku, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

    9. Gdy zaczyn z drożdży powiększył podwójnie swoją objętość można wlać je do dołka zrobionego w mace. Ważne by nie zrobić tego za wcześnie gdy jest dopiero tylko zburzone lub za późno gdy zaczyna opadać. Idealny moment to gdy podwoiło objętość, powierzchnia jest prawie plaska a dopiero pod naciskiem palca samo się zapada.

    10. Gdy mamy drożdże w dołku z maki dodać kogel mogel, prawie cale mleko, polowe alkoholu (alkohol zapobiega nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu w paczki w czasie smażenia), sparzona skórkę pomarańczową i posiekana łaskę wanilii.

    11. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką a następnie zagniatać czystymi rekami. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nieco mleka i wyrabiać aż przestanie się kleić do rak i miski. Jeśli wciąż się klei dodać nieco maki.

    12. Umyć ręce, nasmarować je masłem i znów zagnieść. Wlaź letnie mleko i wgnieść je w ciasto.

    13. Uformować kule, przykryć w misce ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoja objętość.

    14. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części. Jedną przykryć w misce i odstawić, druga rozwałkować na stolnicy (ważne!) lekko oprószonej maka, na grubość ok 1-1, 5 cm i wykrawać szklanka placuszki. Trzymając w dłoni na każdy placuszek ułożyć pół lyzeczki dżemu i zlepiać delikatnie by dżem nie wypływał.

    15. Każdy paczek układać zlepieniem do dołu w odstępach (bo będą rosły) na pergaminie. Przykryć ściereczką i poczekać by wyrosły. Smażyć na tłuszczu który jeszcze nie dymi, w innym wypadku jest za gorący. Nie wkładać naraz za dużo pączków bo w trakcie smażenia wciąż nieco urosną.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556