Przepis na Pączki z ziemniakami 2

Składniki potrzebne do przepisu: Pączki z ziemniakami 2

  • ziemniaki ugotowane 500 – 600 g
  • masło rozpuszczone 3 – 4 łyżki
  • jajka 5 szt
  • śmietana 150 ml
  • mąka tortowa 0,8 – 1 kg
  • cukier 100 g
  • drożdże 80 – 100 g
  • >spirytus 50 – 70 ml
  • sól
  • >ew. ocet
  • marmolada
  • >dżem, albo owoce z konfitury
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Pączki z ziemniakami 2 ?

    Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem. Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski. Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm. Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 – 1, 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągłe pączki. Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 – 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru. Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556