Przepis na Pekinka w sosie czosnkowym

Składniki potrzebne do przepisu: Pekinka w sosie czosnkowym

  • cukier 1 do smaku
  • >sok z cytryny 5-10 kropli
  • musztarda 1 łyżeczka
  • >papryka czerwona ostra w proszku 1 szczypta
  • czosnek 4-5 ząbków
  • ketchup 1 łyżka
  • majonez 1-2 łyżki
  • jogurt naturalny 1 szt
  • kapusta pekińska 1 szt
  • sól 1 do smaku
  • pieprz czarny 1 do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Pekinka w sosie czosnkowym ?

    Kapustę umyć i pokroić wedle uznania. Jogurt wyłożyć do naczynia, dodać ketchup, majonez, musztardę, obrany czosnek wycisnąć. Dodać soku z cytryny, paprykę w proszku, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos dokładnie wymieszać i polać nim kapustę na 5 minut przed podaniem.

    Jeśli ktoś nie lubi „na ostro” to radzę dodać mniej czosnku. Ja osobiście bardzo lubię tą surówkę jest idealna do każdego mięsa, a sos można wykorzystać również do frytek, czy placków ziemniaczanych.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556