Przepis na Pieczona kalarepa z farszem serowo-pomidorowym

Składniki potrzebne do przepisu: Pieczona kalarepa z farszem serowo-pomidorowym

  • kalarepa 4 szt
  • sól
  • pomidory 50 dag
  • cebulka ze szczypiorem 1 pęczek
  • >gęsta śmietana 100 g
  • pieprz
  • >bulion warzywny z kostki 250 ml
  • szczypiorek 1 pęczek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Pieczona kalarepa z farszem serowo-pomidorowym ?

    Kalarepy obrać, i gotować w osolonej wodzie ok 20 minut (nie mogą być zbyt miękkie).

    Odcedzić i przelać zimną wodą.

    Odkroić wierzchy i wydrążyć.

    Miąższ z kalarepki pokroić w małą kostkę.

    Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać.

    Miąższ pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

    Cebulkę ze szczypiorkiem oczyścić, umyć, osuszyć i posiekać.

    Ser rozgnieść, najpierw wymieszać ze śmietaną, następnie z pomidorami, pokrojonym miąższem kalarepki i cebulką.

    Farsz doprawić solą i pieprzem, włożyć do wydrążonych kalarepek.

    Kalarepy umieścić w natłuszczonej formie, podlać bulionem.

    Piec w piekarniku wcześniej nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Szczypiorek oczyścić, część pokroić. Ozdobić kalarepki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556