Składniki potrzebne do przepisu: Pieczona kalarepa z farszem serowo-pomidorowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Pieczona kalarepa z farszem serowo-pomidorowym ?
Kalarepy obrać, i gotować w osolonej wodzie ok 20 minut (nie mogą być zbyt miękkie).
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Odkroić wierzchy i wydrążyć.
Miąższ z kalarepki pokroić w małą kostkę.
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać.
Miąższ pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Cebulkę ze szczypiorkiem oczyścić, umyć, osuszyć i posiekać.
Ser rozgnieść, najpierw wymieszać ze śmietaną, następnie z pomidorami, pokrojonym miąższem kalarepki i cebulką.
Farsz doprawić solą i pieprzem, włożyć do wydrążonych kalarepek.
Kalarepy umieścić w natłuszczonej formie, podlać bulionem.
Piec w piekarniku wcześniej nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Szczypiorek oczyścić, część pokroić. Ozdobić kalarepki.