Przepis na Pizza włoska z salami

Składniki potrzebne do przepisu: Pizza włoska z salami

  • woda letnia 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • >drożdże instant 1/2 torebki
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki płaskiej
  • czosnek 1
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • oregano
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Pizza włoska z salami ?

    Do miski dać letnią wodę i rozpuścić w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryć miskę i odstawić do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut. Stopić masełko.

    Do drożdżowego zaczynu dodać lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiać mąkę i wsypać sól. Zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 – 10 minutach, przykryć miskę i ponownie włożyć ją do zlewu z ciepłą wodą.

    Czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodać przecier i smażyć ok 2 min mieszając. Dolać tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.

    Nasmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjąć wyrośnięte ciasto i ułożyć na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto.

    Uformowaną pizzę pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Po 5 minutach posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym. Na sos dajemy połowę tartego sera, na to salami, znowu ser i oregano.

    Piec do zarumienienia, w temperaturze 220 st. C. około 10 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556