Przepis na Przepyszna szarlotka

Składniki potrzebne do przepisu: Przepyszna szarlotka

  • mąka pszenna 600 gram
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier kryształ 250 gram
  • margaryna 1,5 kostki
  • żółtko jaja 1 sztuka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietana kwaśna 5 łyżek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Przepyszna szarlotka ?

    Przygotowujemy ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, siekamy z margaryną, do tego dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i żółtko jaja, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy 5 łyżek śmietany i ponownie dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie kule, które owijamy folią i schładzamy w lodówce. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, które następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Odciskamy sok z jabłek, mieszamy z cukrem i cynamonem do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formę – dużą blachę smarujemy tłuszczem i wylepiamy dno i boki ciastem, troszkę posypujemy bułką tartą. Nakładamy jabłka i na wierzch dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Szarlotkę pieczemy aż do zrumienienia w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna, można ją przechowywać w lodówce kilka dni, i nic a nic nie traci na smaku.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556