Przepis na Ratatouille czyli ratatuja

Składniki potrzebne do przepisu: Ratatouille czyli ratatuja

  • cukinia 1 średniej wielkości
  • czerwona papryka 1/2 strąka
  • >zielona papryka 1/2 strąka
  • pomidory 4 sztuki
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 10 min.
    Czas smażenia: 20 min.

     

    jak przyrządzić Ratatouille czyli ratatuja ?

    Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, obsmażyć na oliwie z oliwek kilka minut (powinny być lekko twarde) i odłożyć na talerz.

    Cukinie nie obierać, dokładnie ją umyć, pokroić w kawałki i obsmażyć na oliwie tak aby nadal była twardawa, odłożyć na talerz.

    Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka i drobno posiekany czosnek zrumienić na łyżce oliwy. Następnie wsypać zioła według uznania i dodać pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory powinny się całkowicie rozgotować. Wtedy dodać cukinię i paprykę.

    Dusić kilka minut.

    Podawać na gorąco lub zimno.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556