Składniki potrzebne do przepisu: Sałatka a’la gyros
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Sałatka a’la gyros ?
Filety kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie możemy sobie pokroić porę i ogórki w tak zwane plasterki oraz poszatkować kapustę. Rozgrzewamy olej i smażymy filety do miękkości, na koniec wrzucamy 3 łyżki ketchupu i mieszamy jeszcze 2 minuty, później zdejmujemy i odkładamy na bok aby trochę mięsko przechłodziło.
Przygotowujemy jakąś salaterkę lub naczynie temu podobne i układamy warstwami, czyli od spodu:
kapusta, mięso, por, ogórki, majonez (połowa słoiczka) i wszystko powtarzamy jeszcze raz tylko na końcu po majonezie wszystko przykrywamy kapustą i odstawiamy na 3 godzinki do lodówki.
Jeszcze ważna sprawa, to jeżeli chodzi o warstwy pora i ogórków to mają być nie za grube czyli około 1 cm.
Sałatka starcza gdzieś na 6 osób.