Przepis na Sałatka gyros

Składniki potrzebne do przepisu: Sałatka gyros

  • >filety z kurczaka 3 sztuki (w sumie 600 gram)
  • kapusta pekińska 3/4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • ogórki konserwowe 1 słoik
  • >przyprawa gyros-kebab
  • olej
  • ketchup
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Sałatka gyros ?

    Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą kebab-gyros, mieszamy i trzymamy w lodówce od 30 minut do 1 godziny. Następnie mięso wyciągamy i podsmażamy na rozgrzanych trzech łyżkach oleju. Po usmażeniu przekładamy do dużej miski (najlepiej przezroczystej) i polewamy ketchupem, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobniutko siekamy kapustę pekińską i dzielimy na dwie części. 1 część wykładamy na wystudzonym mięsku, na to posypujemy posiekaną cebulą, następnie układamy pokrojone drobno ogórki konserwowe i resztę kapusty pekińskiej. Sos czosnkowy: mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, dodajemy zmiażdżone w prasce ząbki czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy z wierzchu na posiekaną kapustę pekińską. Miskę przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki się „przegryzły”.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556