Składniki potrzebne do przepisu: Sernik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Sernik ?
Spód ciasta.
Pół kostki margaryny ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy 3 żółtka, następnie 1 szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia – dokładnie wyrabiamy.
Masa serowa.
Do zmielonego białego sera dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka(4), cukier (3/4 szklanki), olej oraz mleko.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wkładamy rozwałkowane na spód ciasto, a następnie na to wlewamy masę serową.
Pieczmy ok. 50 min. w 180 stopniach
Z białek i 4 łyżek cukru pudru ubijamy pianę.
Po ok. 50 min. wyjmujemy ciasto i wykładamy na wierzch pianę z białek.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy jeszcze przez chwilę, aż wiórki kokosowe zarumienią się za złoty kolor.