Przepis na Sernik na zimno jak u babci

Składniki potrzebne do przepisu: Sernik na zimno jak u babci

  • galaretki 2 szt
  • rodzynki 1 szt
  • ser 1/2 kg
  • >aromat pomarańczowy 1 szt
  • kakao 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 szt
  • żelatyna 7 łyżeczek
  • mleko 1/2 L
  • jajka 5 szt
  • cukier puder 1,5 szkl
  • masło 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Sernik na zimno jak u babci ?

    Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodawać cukier puder i cukry waniliowe, ucierać. Następnie dodawać po 1 żółtku. Do mleka dodać żelatynę i stopniowo podgrzewać, aż do całkowitego jej rozpuszczenia, ale nie gotować. Lekko ostudzić i cienkim strumieniem wlewać do masy serowej (ser 2x zmielony). Z 5 białek ubić pianę i dodać do masy. Na koniec dodać aromat i ewentualnie rodzynki [jeśli ktoś lubi]. Wlać do tortownicy połowę masy, a do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na całkowicie już skrzepniętą masę białą. Galaretki rozpuścić (mogą być różne kolory) każdą w 1 szkl. wody{oczywiście najlepiej od tego zacząć, bo to trwa najdłużej:-)} i zostawić do prawie całkowitego stężenia. Krzepnące wylać na sernik (pierwsze jeden kolor, a po chwili drugi). Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556