Składniki potrzebne do przepisu: Sok aroniowy z dodatkiem jabłek i gruszek
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Sok aroniowy z dodatkiem jabłek i gruszek ?
Co nam potrzeba? owoce aronii przemrożone – ok. 1 kg, cztery jabłka, cztery gruszki i pół kilograma cukru. Sok robimy w parowniku. Do dolnej części wlewamy wodę. W środkowej będzie się zbierał sok. Do górnej wkładamy pokrojone owoce. Z gruszek i jabłek wycinamy środki i kroimy na cztery części. Dodajemy owoce aronii. Zasypujemy cukrem. Rurkę blokujemy, żeby podczas podgrzewania nic nie kapało. Parownik z owocami podgrzewamy. Zbieranie soku do garnka jest o tyle lepsze, że można sok ewentualnie dosłodzić, zagotować i rozlać szybko, a nie łapać powoli jak do butelek. Podgrzewamy do momentu, kiedy owoce zrobią się pomarszczone i jakby puste, a sok ścieknie do butelek albo najpierw do garnka. I gotowe.