Przepis na Sok aroniowy z dodatkiem jabłek i gruszek

Składniki potrzebne do przepisu: Sok aroniowy z dodatkiem jabłek i gruszek

  • >owoce aronii przemrożone 1 kilogram
  • jabłka 4 sztuki
  • gruszki 4 sztuki
  • cukier 1/2 kilograma
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas gotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Sok aroniowy z dodatkiem jabłek i gruszek ?

    Co nam potrzeba? owoce aronii przemrożone – ok. 1 kg, cztery jabłka, cztery gruszki i pół kilograma cukru. Sok robimy w parowniku. Do dolnej części wlewamy wodę. W środkowej będzie się zbierał sok. Do górnej wkładamy pokrojone owoce. Z gruszek i jabłek wycinamy środki i kroimy na cztery części. Dodajemy owoce aronii. Zasypujemy cukrem. Rurkę blokujemy, żeby podczas podgrzewania nic nie kapało. Parownik z owocami podgrzewamy. Zbieranie soku do garnka jest o tyle lepsze, że można sok ewentualnie dosłodzić, zagotować i rozlać szybko, a nie łapać powoli jak do butelek. Podgrzewamy do momentu, kiedy owoce zrobią się pomarszczone i jakby puste, a sok ścieknie do butelek albo najpierw do garnka. I gotowe.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556