Przepis na Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem

Składniki potrzebne do przepisu: Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem

  • mąka tortowa 150 g
  • masło lub margaryna 75 g
  • cukier 1 łyżka
  • woda 2 – 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem ?

    Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C.

    Zarabiamy nożem (lub miksujemy) tłuszcz z cukrem i mąką.

    Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.

    Przekładamy ciasto do niskiej okrągłej formy o średnicy 24 cm.

    Żeby nam ciasto nie opadło w trakcie pieczenia przykrywamy brzegi formy i ciasta paskiem folii aluminiowej.

    Pieczemy ciasto na środkowym poziomie (połowa wysokości piekarnika) około 10 – 12 minut.

    Odstawiamy upieczone do ostygnięcia.

    Serek homogenizowany mieszamy dokładnie ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową.

    Truskawki świeże, lub mrożone (jeśli będziemy używali truskawek mrożonych, to należy rozmrozić je w lodówce – będą wtedy twardsze i ładniejsze), odszypułkowujemy i przekrawamy na połówki.

    Na zimne ciasto rozkładamy krem, a na kremie truskawki.

    Dekorujemy listkami melisy i posypujemy cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi z „Tarty i słodkie torty” – KARTA PRÓBNA – otrzymałam kilkanaście kart z przepisami od jakiejś firmy wysyłkowej parę lat temu.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556