Składniki potrzebne do przepisu: Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem ?
Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C.
Zarabiamy nożem (lub miksujemy) tłuszcz z cukrem i mąką.
Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy ciasto do niskiej okrągłej formy o średnicy 24 cm.
Żeby nam ciasto nie opadło w trakcie pieczenia przykrywamy brzegi formy i ciasta paskiem folii aluminiowej.
Pieczemy ciasto na środkowym poziomie (połowa wysokości piekarnika) około 10 – 12 minut.
Odstawiamy upieczone do ostygnięcia.
Serek homogenizowany mieszamy dokładnie ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową.
Truskawki świeże, lub mrożone (jeśli będziemy używali truskawek mrożonych, to należy rozmrozić je w lodówce – będą wtedy twardsze i ładniejsze), odszypułkowujemy i przekrawamy na połówki.
Na zimne ciasto rozkładamy krem, a na kremie truskawki.
Dekorujemy listkami melisy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z „Tarty i słodkie torty” – KARTA PRÓBNA – otrzymałam kilkanaście kart z przepisami od jakiejś firmy wysyłkowej parę lat temu.