Składniki potrzebne do przepisu: Tarta ze śliwkami i masą budyniową
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Tarta ze śliwkami i masą budyniową ?
Siekamy zimne masło z cukrem nożem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami – ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Teraz chłodzimy je 10 minut w zamrażalniku. Układamy śliwki i posypujemy cukrem waniliowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.
Wyjmujemy lekko brązowe ciasto i wylewamy na nie masę waniliową. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160’C.
Pieczemy około 30-45 minut w zależności od piekarnika. Masa waniliowa powinna być ścięta.