Przepis na Tarta ze śliwkami i masą budyniową

Składniki potrzebne do przepisu: Tarta ze śliwkami i masą budyniową

  • >śliwki węgierki połowki 70 dkg
  • cukier waniliowy z naturalną wanilią 4 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Tarta ze śliwkami i masą budyniową ?

    Siekamy zimne masło z cukrem nożem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami – ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

    Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce.

    Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Teraz chłodzimy je 10 minut w zamrażalniku. Układamy śliwki i posypujemy cukrem waniliowym.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.

    Wyjmujemy lekko brązowe ciasto i wylewamy na nie masę waniliową. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160’C.

    Pieczemy około 30-45 minut w zależności od piekarnika. Masa waniliowa powinna być ścięta.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556