Przepis na Tort z orzechami i słonecznikiem

Składniki potrzebne do przepisu: Tort z orzechami i słonecznikiem

  • jajka 6 sztuk
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej roślinny 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie 100 gram
  • >kajmak 2 puszki
  • śmietana kremówka 30% lub 36% 0,5L litra
  • >fix do śmietany 2 sztuki
  • >słonecznik 250 gram
  • masło 1/4 kostki
  • cukier puder 4 łyżki
  • mleko 7 łyżek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Tort z orzechami i słonecznikiem ?

    Biszkopt :

    Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy. Po ubiciu dodajemy żółtka mieszamy, później dodajemy po kolei proszek do pieczenia, cukier, mąkę, olej roślinny i orzechy włoskie które wcześniej drobno siekamy.

    Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30minut w tortownicy.

    Po ostygnięciu kroimy biszkopt na pół.

    1-dną puszkę kajmaku najlepiej korówkowego wykładamy na jeden biszkopt a drugą na drugi i składamy w jedno.

    Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówką z fixami i wykładamy na wierzch.

    Przygotowujemy słonecznik na wierzch.

    Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy słonecznik mleko, cukier puder i podsmażamy aż się wszystko zagęści. Studzimy i wykładamy na bitą śmietanę i wkładamy do lodówki. Można zrobić połowę tej porcji gdyż ilość słonecznika jest duża a gruba warstwa ciężko może się przekroić.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556