Przepis na Wiosenne ananasowe babeczki

Składniki potrzebne do przepisu: Wiosenne ananasowe babeczki

  • mąka 2 szklanki
  • ananas 250 gram
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajko
  • soda 1/2 łyżeczki
  • olej 1/2 szklanki
  • maślanka 100 ml
  • >zalewa z ananasów 80 ml
  • masło 250 gram
  • cukier puder 1 szklanka
  • >barwnik zielony 1/2 łyżeczki
  • orzechy w polewie
  • serek śmietankowy 250 gram
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
    Czas przygotowania: 45 min.
    Czas pieczenia: 25 min.

     

    jak przyrządzić Wiosenne ananasowe babeczki ?

    Ananasy osączyć z zalewy i pokroić drobno. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, soda, proszek, cukier) a w drugiej mokre (maślanka, olej, jajko, zalewa ananasowa). Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa i jeszcze raz mieszamy.

    Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20–25 min. Wyjąć, wystudzić.

    Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie ser. Dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki.

    Krem przełożyć do szprycy (ale nie cały, dawać po łyżce, gdyż pod wpływem ciepła rąk przy wyciskaniu zbytnio mięknie i trudno wyciskać precyzyjną trawę). Jeśli babeczki zbytnio urosły, odciąć wierzch i dekorować górę wyciskając trawę. Ozdobić kolorowymi orzechami które mogą zastąpić świąteczne jajeczka.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556