Składniki potrzebne do przepisu: Wiosenne ananasowe babeczki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas pieczenia: 25 min.
jak przyrządzić Wiosenne ananasowe babeczki ?
Ananasy osączyć z zalewy i pokroić drobno. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, soda, proszek, cukier) a w drugiej mokre (maślanka, olej, jajko, zalewa ananasowa). Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa i jeszcze raz mieszamy.
Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20–25 min. Wyjąć, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie ser. Dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Krem przełożyć do szprycy (ale nie cały, dawać po łyżce, gdyż pod wpływem ciepła rąk przy wyciskaniu zbytnio mięknie i trudno wyciskać precyzyjną trawę). Jeśli babeczki zbytnio urosły, odciąć wierzch i dekorować górę wyciskając trawę. Ozdobić kolorowymi orzechami które mogą zastąpić świąteczne jajeczka.