Przepis na Wyrolowana kanapka

Składniki potrzebne do przepisu: Wyrolowana kanapka

  • drożdże 25 g
  • woda 300 ml
  • mąka pszenna 50 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa 1 łyżka
  • szynka 20 dag
  • ser żółty 20 dag
  • żółtko 1 szt.
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 120 min.

     

    jak przyrządzić Wyrolowana kanapka ?

    W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posypać szczyptą soli.

    Wędlinę i ser pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca). Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut.

    Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556