Przepis na Zapiekany makaron z cheddarem

Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekany makaron z cheddarem

  • makaron dowolny tylko krótki 40 dkg
  • ser cheddar 30 dkg
  • mleko 3 szkl
  • bułka tarta 3/4 szkl
  • mąka 3 łyżki czubate
  • masło 3 łyżki
  • papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki
  • >papryka mielona łagodna 1/2 łyżeczki
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Zapiekany makaron z cheddarem ?

    Rozgrzewamy piekarnik do 190’C i smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę. Mieszając wlewamy zimne mleko oraz sól i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy paprykami.

    Makaron gotujemy al’dente i odcedzamy. Ser ścieramy na wiórki. Makaron mieszamy a przygotowanym sosem i serem – część zostawiamy do posypania wierzchu.

    Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą i zapiekamy 25-30 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556