Jak przygotować Biszkopt włoski z kremem?

Przepis: Biszkopt włoski z kremem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćBiszkopt włoski z kremem ?

Biszkopt pieczemy wg własnej receptury, lub kupujemy gotowy.

Biszkopt pokroić w paski o szerokości 1/2 cm i długości 4 cm.

Połowę biszkoptowych pasków skropić likierem, drugą połowę rumem.

Owoce kandyzowane pokroić w kostkę.

Żółtka, 6 łyżek cukru i skórkę cytrynową ubić w garnku na pianę, stopniowo dodawać mąkę i mleko. Garnek z kremem postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, zagotować, zdjąć z ognia i tak długo mieszać, aż krem ostygnie.

Okrągłą żaroodporną formę wyłożyć nasączonymi likierem biszkoptami i posmarować kremem.

Ułożyć drugą warstwę.

Krem pokryć nasączonymi rumem kawałkami biszkoptu.

Obłożyć kandyzowanymi owocami i przykryć kawałkami biszkoptu.

Zużyć wszystkie składniki, tworząc przy tym półkulistą formę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, Potrawę pokryć masą beżową i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C na jasnożółty kolor.

Ciasto ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 60 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553