Jak przyrządzić Makowiec na drożdżowym cieście?

Przepis: Makowiec na drożdżowym cieście

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Makowiec na drożdżowym cieście?

Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.

Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie i ubitą pianę z białek.

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki, rozczyn odstaw do wyrośnięcia.

Do mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, mleko, żółtka, wyrośnięte drożdże, stopione masło, wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie części, rozwałkuj na dwa prostokąty, każdy posmaruj masą makową, zwiń, ułóż na blasze, pozostaw do wyrośnięcia 15 minut.

Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556