Przepis: Makowiec na drożdżowym cieście
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Makowiec na drożdżowym cieście?
Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.
Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie i ubitą pianę z białek.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki, rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, mleko, żółtka, wyrośnięte drożdże, stopione masło, wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie części, rozwałkuj na dwa prostokąty, każdy posmaruj masą makową, zwiń, ułóż na blasze, pozostaw do wyrośnięcia 15 minut.
Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni.