Przepis: Malinowa bomba
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Malinowa bomba?
Białka ubić z cukrem pudrem na pianę. Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp 180stC.
Biszkopt wyłożyć na ściereczkę, zrolować, ostudzić, rozwinąć, posmarować grubo marmoladą i zwinąć. Maliny opłukać. 1/2 owoców zmiksować, przetrzeć przez sito i połączyć z serkiem waniliowym. Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową. Na jej dnie i bokach ułożyć ciasno plastry rolady (4odłożyć).
Śmietanę ubitą z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, dodać do masy malinowej i schłodzić. Przelać do miski, dodać resztę owoców. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i tężejącą wylać na wierzch masy. Gdy galaretka, zastygnie przykryć ją 4 plastrami rolady, schłodzić, wyłożyć na talerz i zdjąć folię.