Przepis: Placek z różową pianką
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przyrządzić Placek z różową pianką?
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy około 30 minut.
Placek biały:
Margarynę ucieramy z cukrem, gdy już utarte dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy, dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy około 30 minut.
Masa krówkowa:
Margarynę ucieramy z krówką.
Śnieżka różowa:
Śnieżkę robimy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Masa ananasowa:
Ananasy osączamy z zalewy, kroimy w kostkę i miksujemy.
Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy do rozpuszczenia i gasimy.
Przełożenie placka:
Biszkopt- chłodna masa ananasowa (czekamy aż stężeje) – ciasto białe- masa krówkowa- biszkopty okrągłe układamy z odstępami i lekko wciskamy w masę krówkową- śnieżka różowa- polewa.