Przepis: Przepis na Ciasto z jeżynami i śmietaną
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Przepis na Ciasto z jeżynami i śmietaną?
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i odłożyć na ok 60 min do lodówki.
Rodzynki wypłukać i dodać do jeżyn. Dodać też wiórki i kisiel, dobrze wymieszać.
Jedną część ciasta wyłożyć na dno przygotowanej dużej blaszki oprószyć mąką i wyłożyć masę jeżynową. Resztę ciasta urywać po kawałku i przykryć jeżyny. Piec ok 50 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Śmietanę śnieżkę przygotować wg przepisu na op i wyłożyć na ciasto. Śnieżkę można zastąpić śmietaną kremówką.
Jeżyny zasypuję w słoju cukrem a gdy puszczą sok odlewam go. Jeżyny które pozostają wykorzystałam do ciasta.