Przepis: Sernik z pierzynką
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 3 godz
Jak przyrządzić Sernik z pierzynką?
NA CIASTO:
na stolnicy wysypać 2 szkl. mąki dodać do tej mąki 1 kostkę margaryny + 1 jajko + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia + 1/3 szkl. cukru i wszystko razem zagnieść w ciasto. Następnie uformowany kawałek ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia.
NA SERNIK:
1 kg sera białego należy zmielić przez maszynkę i włożyć go do dużego garnka dodawać po kolei następujące składniki:
4 żółtka, 3/4 litra mleka, 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. cukru, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe wszystko razem wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy serowej. Następnie masę serową należy wylać do przygotowanej wcześniej blaszki z ciastem na spodzie i piec przez około 2 godziny do uzyskania brązowego koloru sernika, następnie przed końcem pieczenia należy ubić z 4 białek z jajek pianę która należy posmarować serniki wstawić jeszcze na około 20 minut aby piana się przypiekła. Życzę smacznego.