Przepis: Tort śmietankowo kokosowy
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 40min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Tort śmietankowo kokosowy?
Jajka rozbij, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki okrągłej.
Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę w proszku wymieszaj z mlekiem i ubij na sztywno. Odstaw w chłodne miejsce.
Mleko gotujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi. Następnie studzimy. Do masła dodajemy mleko z wiórkami i ucieramy na jednolitą masę.
Upieczony biszkopt dzielimy na 2 części.
Nasącz pierwszy biszkopt przestudzoną herbatą (jeśli nie będą go jadły dzieci można go nasączyć alkoholem). Wyłóż na niego połowę masy. Przykryj drugim blatem, nasącz go herbatą i wyłóż pozostałą część masy. Posmaruj także boki tortu i obsyp wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta posmaruj bitą śmietaną. Tort udekoruj rozetkami z bitej śmietany, komunijnymi i kwiatowymi ozdobami cukierniczymi i owocami (ja użyłam winogron i brzoskwiniami z puszki).
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Z pergaminu zrób rożek i napełnij go czekoladą. Odetnij końcówkę (powinna być bardzo mała) i zrób napis na torcie.