Jak przyrządzić TORT z masą orzechową?

Przepis: TORT z masą orzechową

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przyrządzić TORT z masą orzechową?

1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier.

2. Dodawać żółtka i wodę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Bardzo delikatnie wymieszać.

3. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 25 cm.

(ja robię w tortownicy w kształcie serca)

4. Piec w temperaturze 180stopni C przez około 50 minut..

Masa orzechowa:

1. – Mleko zagotować, zalać orzechy, dokładnie wymieszać i ostudzić.

2. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać orzechy z mlekiem i utrzeć.

TORT ORZECHOWY:

1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 krążki.

2. Ciasto można nasączyć wodą zagotowaną z cukrem i sokiem z cytryny.

3. Płaty ciasta przełożyć masą orzechową.

4. Udekorować według uznania najlepiej białą polewą i posypanym na to krokantem orzechowym.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553