Przepis na Biszkopt Syrenka

Składniki potrzebne do przepisu: Biszkopt Syrenka

  • jajka 6 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • woda 1,5 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • margaryna 3/4 kostki
  • kakao 2 łyżki
  • >spirytus 1 kieliszek
  • aromat rumowy
  • śmietana 30% 400 g
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier puder 1 łyżka
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Biszkopt Syrenka ?

    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet.

    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jajecznej.

    Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni C. przez 30 minut.

    Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotowujemy.

    Gdy ostygnie, do zalewy dodajemy aromat i spirytus.

    W upieczonym biszkopcie robimy dziurki i zalewamy zalewą.

    Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.

    Krem nakładamy na nasączony biszkopt.

    Czekoladę i 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy nad parą, nie gotujemy!!!.

    Z polewy czekoladowej robimy na kremie paski.

    Przed podaniem ciasto mocno chłodzimy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556