Przepis na Bomba śmietanowo – jagodowa

Składniki potrzebne do przepisu: Bomba śmietanowo – jagodowa

  • >wino białe półsłodkie 1 szklanka
  • cukier 1/2 szklanka
  • jajko 4 szt
  • cukier 1/2 szklanka
  • mąka 10 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 1 torebka
  • >dżem jagodowy 1 słoik
  • żelatyna 2 łyżka
  • sok z cytryny 1 do smaku
  • jagody 200 g
  • śmietana kremówka 1/2 L
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Bomba śmietanowo – jagodowa ?

    Białka ubić z cukrem. Żółtka utrzeć w osobnej misce. Do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier. Posmarować ciasto dżemem, zrolować i owinąć folią. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wino lekko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wstawić na 10 – 15 minut do lodówki. Owoce opłukać, osączyć. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać do niej owoce i połączyć z winem. Roladę pokroić w plastry, 1/3 odłożyć, pozostałymi wyłożyć salaterkę i umieścić na nich krem. Wierzch przykryć resztą plastrów. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z miski jak babkę.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553