Składniki potrzebne do przepisu: Brioszki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Brioszki ?
Wsyp do miski drożdże, cukier, sól i mąkę. Dołącz sok i jajka. Teraz musimy zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Masło pokrójcie na niewielkie kawałki i stopniowo dodajcie do ciasta. Przykryjcie miskę folią i odstawcie w temperaturze pokojowej tak aby podwoiło objętość.
Teraz rozklepcie ciasto aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformujcie kulę i włóżcie do miski, przykryjcie folią i wstawcie ciasto do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
Najpierw ogrzejcie ciasto do temperatury pokojowej i teraz zagniećcie jeszcze raz. Odrywajcie małe porcje ciasta i formujcie 14 wałeczków, nadając im owalny kształt.
Układajcie brioszki na blaszce, posmarujcie mieszaniną z żółtka, soku i soli. Zostawcie na pół godziny.
Brioszki pieczemy w 200’C a przed włożeniem ich do piekarnika ponownie posmarujcie je glazurą. Pieczemy około 20 minut aż będą złociste.