Przepis na Brioszki

Składniki potrzebne do przepisu: Brioszki

  • >drożdże suszone 1 opakowanie
  • cukier drobny 50 g
  • sól 15 g
  • >mąka chlebowa biała 50 dkg
  • sok z pomarańczy z 1/2 owocu
  • jajka 6 szt
  • >masło miękkie 25 dkg
  • żółtko 1 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Brioszki ?

    Wsyp do miski drożdże, cukier, sól i mąkę. Dołącz sok i jajka. Teraz musimy zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

    Masło pokrójcie na niewielkie kawałki i stopniowo dodajcie do ciasta. Przykryjcie miskę folią i odstawcie w temperaturze pokojowej tak aby podwoiło objętość.

    Teraz rozklepcie ciasto aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformujcie kulę i włóżcie do miski, przykryjcie folią i wstawcie ciasto do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.

    Najpierw ogrzejcie ciasto do temperatury pokojowej i teraz zagniećcie jeszcze raz. Odrywajcie małe porcje ciasta i formujcie 14 wałeczków, nadając im owalny kształt.

    Układajcie brioszki na blaszce, posmarujcie mieszaniną z żółtka, soku i soli. Zostawcie na pół godziny.

    Brioszki pieczemy w 200’C a przed włożeniem ich do piekarnika ponownie posmarujcie je glazurą. Pieczemy około 20 minut aż będą złociste.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553