Przepis na Ciasto drożdżowe z wiśniami

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto drożdżowe z wiśniami

  • drożdże 50 g
  • mąka 3 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • >margaryna lub masło 100 g
  • żółtka 3 szt
  • jajka 1 szt
  • >esencja cytrynowa 5 kropli
  • >lub skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 2/3 szklanki
  • sól szczypta
  • >wydrylowane wiśnie 60 – 70 dag
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Ciasto drożdżowe z wiśniami ?

    Masło lub margarynę wstawiamy w rondelku do gorącej wody, by się roztopiła a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy mieszamy z rozrobionymi w odrobinie ciepłego mleka drożdżami oraz solą. Dodajemy resztę letniego mleka, cukier, całe jajo, żółtka i skórkę cytrynową lub aromat cytrynowy. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec schłodzony tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od boków i dna naczynia, oraz od naszych dłoni. Nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wiśnie po umyciu i wydrylowaniu lekko odsączamy z nadmiaru soku na sicie. Blachę 22 x 37 cm smarujemy kasią i oprószamy bułką tartą lub mąką. Ciasto rozciągamy na stolnicy na wymiary blaszki, wykładamy na nie wiśnie posypujemy bułką tartą zmieszaną z cukrem i zwijamy ciasto tak jak na struclę. Wykładamy ciasto na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pieczemy ciasto 45 min w temp. 180 st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553