Przepis na Ciasto fasolowe czekoladowe

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto fasolowe czekoladowe

  • fasola czerwona z puszki 400 gram
  • >burak tarty surowy 80 gram
  • jajko 3 sztuki
  • czekolada gorzka 40 gram
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 50 gram
  • rodzynki sparzone 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny 2/3 szklanki
  • kakao 5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/3 łyżeczki
  • cynamon 1/3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/3 łyżeczki
  • >ksylitol 1/2 szklanki
  • >dżem wiśniowy 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
    Czas przygotowania: 40 min.
    Czas pieczenia: 55 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto fasolowe czekoladowe ?

    Fasolę, startego buraka, 1 jajko, jogurt zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną. Pozostałe 2 jajka oddzielić od siebie. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać miękkie masło i dalej miksować.

    Masę jajeczną dodać do masy fasolowej. Następnie wrzucić sparzone rodzynki, cynamon, kakao i gałkę muszkatołową. Następnie dodać startą czekoladę i mąkę. Wymieszać mikserem szybko – do połączenia składników.

    Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Wmieszać delikatnie do masy – może być mikser, ale na niskich obrotach.

    Dżem rozrobić z 2 łyżkami wody.

    1/3 masy przelać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Dodać dżem i zrobić patyczkiem delikatnie wzorki, nie mieszać za długo – dżem nie powinien do końca połączyć się z masą.

    Teraz dodać pozostałą masę – również delikatnie zamieszać patykiem.

    Dzięki dżemowi masa w niektórych miejscach jest bardzo mokra, wygląda jakby zrobił się zakalec (tylko wygląda), ale daje super smak

    Ciasto pieczemy w 170 stopniach C przez 50-55 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556