Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto fasolowe czekoladowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 55 min.
jak przyrządzić Ciasto fasolowe czekoladowe ?
Fasolę, startego buraka, 1 jajko, jogurt zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną. Pozostałe 2 jajka oddzielić od siebie. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać miękkie masło i dalej miksować.
Masę jajeczną dodać do masy fasolowej. Następnie wrzucić sparzone rodzynki, cynamon, kakao i gałkę muszkatołową. Następnie dodać startą czekoladę i mąkę. Wymieszać mikserem szybko – do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Wmieszać delikatnie do masy – może być mikser, ale na niskich obrotach.
Dżem rozrobić z 2 łyżkami wody.
1/3 masy przelać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Dodać dżem i zrobić patyczkiem delikatnie wzorki, nie mieszać za długo – dżem nie powinien do końca połączyć się z masą.
Teraz dodać pozostałą masę – również delikatnie zamieszać patykiem.
Dzięki dżemowi masa w niektórych miejscach jest bardzo mokra, wygląda jakby zrobił się zakalec (tylko wygląda), ale daje super smak
Ciasto pieczemy w 170 stopniach C przez 50-55 minut.