Przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 55 min.

Jak przyrządzić Ciasto marchewkowe?

Marchewkę i buraki drobno zetrzeć. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, olej, marchewkę i buraki. Następnie dodać Proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki (rodzynki warto zamoczyć wcześniej w ciepłej wodzie). Wymieszać.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 55 minut w temperaturze 200 stopni.

Przygotować polewę. Do garnka wsypać kakao, dodać cukier, masło i wodę. Gotować na małym ogniu.

Polewę rozsmarować na schłodzonym cieście.